Kalcium:

A kalcium fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, az ingerületek közvetítésében. A kalcium számos funkciója közül néhány a vérnyomáshoz, a szív- és keringési rendszer megfelelő működéséhez kapcsolódik. A fogak, a csont jelentős része kalcium.

A hiány tünetei: töredezett, fénytelen körmök, töredezett, fénytelen, száraz haj, eleinte kisebb, később nagyobb foltokban hámló bőr, izomgörcsök, zsibbadékony végtagok, álmosság.

A vérnyomás ingadozása, esetleg magassá válása mögött néha a kalciumhiány is felfedezhető.

Enyhe fizikai hatásra is összeroppanhatnak a kalciumhiány miatt a fogaink, de a fogszuvasodás is gyorsabban terjed a megfogyatkozott állományban, mintha bőségesesen el lennénk látva kalciummal.

Ha gyakran van csonttörése és / vagy eltört csontjai lassan gyógyulnak, biztos lehet abban, hogy évek óta kalciumhiányosan táplálkozik.A tartós kalciumhiány jelenlegi ismereteink szerint egyetlen betegségben jelenik meg: ez a csontritkulás, más néven az oszteoporózis.

Magnézium:

A megfelelő magnéziumszint nélkülözhetetlen az idegi ingerületvezetéshez, az elektrolit-egyensúly megtartásához, szükséges az izmok elernyedéséhez, a csontok és fogak felépítésében is részt vesz. Több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek – többek között a sejt energiatermelő folyamatait katalizálják. A sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza, hatására az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó képessége javul, és csökken a ritmuszavarhoz vezető állapot kialakulásának valószínűsége, vagyis javítja a szív munkájának hatásfokát.

A hiány tünetei:

Szorongás, hiperaktív periódusok, elalvási nehézség, alvásból könnyen felriadás. A magnéziumszint kóros csökkenése személyiségváltozáshoz, esetleg depresszióhoz is vezethet. Fájdalmas izomrángások, izomgörcsök, arcizmok rángása, szem rángása, akaratlan szemmozgások. Az ehhez hasonló neuromuszkuláris tünetek a potenciális magnéziumhiány klasszikus jelei. Ára: 3.200 ft/doboz

FONTOS: A Turán fogyasztását csak az ötödik héttől szoktuk javasolni. Ennek oka: a kálcium időben elhúzza a vas felszívódását, ezért célszerű az első négy hétben feltölteni a szervezetet vassal. Az a tapasztalatunk, hogy a későbbiekben is ajánlott felváltva fogyasztani a Sólyom vagy a Kerecseny szelettel, akár napi, akár heti váltásban. Így a vas is optimálisabb mértékben kerül be a szervezetbe.

Minden vélemény számít!